Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Γουσταύος Ντορέ



Ο Γουσταύος Ντορέ  -Paul Gustave Louis Christophe Doré (Στρασβούργο 1832 - Παρίσι 1883) είναι ίσως, ο μεγαλύτερος ζωγράφος έντυπων εικονογραφήσεων στην Ιστορία.

Η Κοκκινοσκουφίτσα


Πηγαίο ταλέντο, υπήρξε αυτοδίδακτος, αλλά σε καμιά περίπτωση ερασιτέχνης. Φυσικά, υπέστη την γνωστή ζηλόφθονη κριτική, η οποία ήταν εντελώς αβάσιμη. Κατηγορήθηκε γιατί ποτέ δεν χρησιμοποίησε μοντέλο, ή για λαϊκισμό και άλλα. Τα έργα του δείχνουν βαθιά γνώση της τέχνης του, αλλά και της ψυχολογίας του κοινού, το οποίο μάγεψε. Και όπως φαίνεται ήταν όλα γεννήματα της γόνιμης φαντασίας του

Ο Παράδεισος του Δάντη


Εκείνη την εποχή οι εικονογραφήσεις βιβλίων γινόταν με την τεχνική της γκραβούρας, που ο Ντορέ κατείχε στο έπακρο. Από το 1852 ως το 1883 εικονογράφησε πάνω από 120 βιβλία! Παραγωγικός αλλά πάντα ποιοτικός, μας παρέδωσε υποδειγματικές εικονογραφήσεις , όπως της Βίβλου, του Δον Κιχώτη, του Ραμπελαί, του Μπαλζάκ, του Σαίξπηρ, του Περώ, του Δάντη, του Μίλτον, του Πόε, του Τένισον, του Βύρωνα, και ξεχνώ αρκετούς.

Ο Κατακλυσμός


Οι εικονογραφικές λύσεις που έδωσε, παραμένουν κλασσικές για κάθε λογοτεχνικό έργο που ανέλαβε. Επί πλέον, στο έργο του "L'Histoire de la Sainte Russie" (Ιστορία της Αγίας Ρωσίας) άγγιξε τα όρια του κόμικ, παραμένοντας πάντα στην πρωτοπορία.

Μια γελοιογραφία του


Ιστορία της Αγίας Ρωσίας

Δημοσιεύθηκε κατάλογος με πάνω από 10.000 έργα του!


Δεν παρέμεινε μόνο στις γκραβούρες, αλλά φιλοτέχνησε τόσο και γλυπτά, όσο και πίνακες με μεγάλη επιτυχία επίσης. 
Επάξια κέρδισε φήμη και αρκετό χρήμα εν ζωή.


Ο Ντ' Αρτανιάν -άγαλμα του Ντορέ
Η Κόλαση του Δάντη

Η Κόλαση του Δάντη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου