Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το “σπίτι στον καταρράκτη”




Το “σπίτι στον καταρράκτη” (Fallingwater) ή “Οικία Κάουφμαν” είναι μια έπαυλη στην Πενσυλβανία που χτίστηκε το 1937 από τον αρχιτέκτονα Φρανκ Λόϋντ Ράιτ (Frank Lloyd Wright- 1867 -1959) 



Ο Ράιτ επιδίωξε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια κατοικία σε απόλυτη αρμονία με τη Φύση. Επέλεξε να την θεμελιώσει πάνω σε έναν φυσικό καταρράκτη, με στόχο να μπάσει την “μουσική” του νερού μέσα στη ζωή των ενοίκων.



Χρησιμοποίησε κυρίως ντόπια υλικά. Οι εσωτερικοί χώροι ενώνονται με το φυσικό περιβάλλον μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, και η ίδια η απλή επίπλωση συμβάλλει σε αυτό. Ταυτόχρονα, το κτίσμα διαθέτει μεγάλους ημιυπαίθριους χώρους.
H αισθητική του είναι αδιαφιλονίκητη. Ο Ράιτ περιόρισε την θεμελίωση ώστε το σπίτι να "κρέμεται" πάνω στο καταρράκτη χωρίς να τον εμποδίζει. Έτσι, για ένα τόσο απλό κτίσμα, τέθηκαν και λύθηκαν (όχι απόλυτα) σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα. Πράγματι, το σπίτι σήμερα έχει συντηρηθεί, γιατί οι μετέωροι δοκοί που το στήριζαν άρχισαν να υποχωρούν.




Το “σπίτι στον καταρράκτη” σήμερα, είναι Εθνικό μνημείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει περάσει στην ιδιοκτησία μιας “μη κυβερνητικής οργάνωσης” και λειτουργεί σαν μουσείο από το 1964.




Η “Οργανική αρχιτεκτονική” (δηλ. Η αρχιτεκτονική σε αρμονία με την φύση) που πρέσβευε ο Ράιτ, εκφράστηκε απόλυτα σε αυτό το σπίτι, αλλά έδειξε και τις μεγάλες εσωτερικές της αντιφάσεις. Η κατοικία γέμισε μούχλα και υγρασία λόγω του καταρράκτη. “Οικία επτά κουβάδων” το αποκάλεσε ο ιδιοκτήτης του- και το περίφημο “άνοιγμα στη Φύση” δεν παρείχε τόση ασφάλεια, μια που ο υιός Κάουφμαν είπε πως μέσα σε αυτό, αισθάνονταν ασφαλής όπως ο πρωτόγονος άνθρωπος στο σπήλαιό του. Προσθέτουμε και τις δομικές και στατικές του αποτυχίες.




Το “σπίτι στον καταρράκτη” αν και ενέπνευσε σχεδόν μισό αιώνα αρχιτεκτονικής σε όλο τον πλανήτη, δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί -κατά τη γνώμη μου- σαν μια χρηστική κατοικία, αλλά απλά, σαν ένα έργο τέχνης .

Και παρ' όλ' αυτά, παραμένει ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου